Kup Željko Higl, Vinkovci, 25.10.2014.

novosti i novija događanja

Kup Željko Higl, Vinkovci, 25.10.2014.

Kup Željko Higl, Vinkovci, 25.10.2014.

ODLIČNI REZULTATI IZ VINKOVACA!

U subotu, 25.10.2014. održan je turnir “Željko Higl” u Vinkovcima. Nastupilo je 263 natjecatelja iz 22 kluba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Trinaest naših predstavnika vratilo se s osamnaest medalja!

U uzrastu U14 u berbu medalja krenulo je petero judaša.

Lara Cvjetko osvojila je 1.mjesto -44 kg dvjema pobjedama ipponima. Obje protivnice  bile su  iz Osijeka. S obzirom da smo bili sigurni u Laru, morala je pokušavati baciti tehnike koje smo tek počeli vježbati na treningu. Sretni smo što je uspjela poentirati nova bacanja, jer širenjem repertoara specijalki moći će se ravnopravno boriti s različitim tipovima  judašica.

Petra Štimac bila je 1. u kategoriji -48 kg. Također je imala dvije borbe, u kojima je postigla bodove na tri različite tehnike. Sve je čvršća, snažnija i tehnički bolja, što se vidi  po rezultatima.

Filip Mlinac i Domagoj Hlapčić bili su u finalu kategorije -46 kg. Do finala su pobijedili dvije borbe prekrasnim ipponima. U finalu je bio bolji godinu dana stariji Filip, te je osvojio 1., a Domagoj 2.mjesto. Filipove Uchimate nas uvijek vesele, ali nadamo se da će uskoro dodati još koju tehniku, kako bi bio spreman za stariji uzrast. Domagoj je odličan borac s urođenim osjećajem za judo. Već sad baca nekoliko tehnika, pa je opasan za mnoge judaše svoje kategorije. Ponosni smo što imamo tako talentiranog judaša i vjerujemo da će još dugo ostvarivati pobjede na turnirima.

Luka Kovačić osvojio je 1.mjesto -50 kg. U prvoj borbi gubio je na dva yuka od Konjevoda iz Ura nagea, ali se nije predavao. Cijelu borbu je napadao, želio baciti i u zadnjih dvadesetak sekundi nakon bacanja za koje nije uspio dobiti bodove, odmah je prešao u zahvat držanja i došao do pobjede. U finalu je bio bolji od Svečnjaka iz Samobora, kojeg je bacio na dva yuka. Luka odlično trenira, lako usvaja tehnike, ojačao je i svako novo natjecanje radi sve bolje.

Nakon tako dobrih rezultata u uzrastu dječaka i djevojčica, nastupili su mlađi kadeti.

Lara Cvjetko, Petra Štimac i Luka Kovačić borili su se i u ovom uzrastu.

Lara je-44 kg  došla do dvije pobjede, a od Marije Lindić (Profectus) izgubila je u zlatnom bodu na shido, te je osvojila 2.mjesto. Treći turnir za redom njih dvije su se našle na tatamiju. Sva tri puta pobijedila je Lindić, ali svaka borba je teška, iscrpljujuća, ne samo za njih, nego i za nas trenere. Obje su odlične judašice, dobro se poznaju i presuđuje uvijek koncentracija i fizička priprema u produžecima. U ovoj borbi Lara je bila jako blizu pobjede, taktički je dobro radila, ali je mala neopreznost dovela do izlaska s tatamija za što je kažnjena shidom. Drago nam je da u Hrvatskoj imamo dobru konkurenciju djevojčica, koje će možda ponoviti zlato na europskom ekipnom prvenstvu koje je ove godine osvojila ženska juniorska reprezentacija.

Petra je -48 kg osvojila 3.mjesto. Pobijedila je Kruščić iz Vinkovaca, a izgubila od Brletić (Panda) i Ružić (Samobor). Ove cure su ipak nešto starije, iskusnije i snažnije, ali se Petra hrabro borila, što je bio cilj nastupa u ovom uzrastu. Nastavi li redovno i marljivo trenirati, sigurno će i za kvalitetnije  protivnice naći rješenje za pobjedu.

Luka je -50 kg imao 4 borbe. Doslovno se lavovski borio, te ostvario 3 pobjede. Finalnu borbu izgubio je od Matijevića (Osijek) tek na jedan shido i tako osvojio 2.mjesto.  Još nismo vidjeli Luku ovako srčanog, odlično raspoloženog i željnog pobjede. Iznimno smo zadovolji njegovim napretkom.

David Novković osvojio je 2.mjesto -55 kg. Bacio je dva prekrasna ippona, dok je  u finalu  na gušenje izgubio od Šušnića (Rijeka). Dotad je David bio aktivniji, dobro gradio borbu, no nakon pokušaja ippon seoi nagea ostao je otvoren u parteru, što je protivnik uspješno iskoristio i došao do pobjede. U ovom uzrastu je već jako važno raditi pametno i bez pogrešaka, jer svi jako dobro rade judo, znaju mnogo tehnika, kontri, tranzicija iz stojećeg stava u parter i onaj tko zakasni s reakcijom često gubi borbu na jednu pogrešku. David je tehnički jako dobar, za svoju kategoriju dovoljno snažan i kondicijski spreman. Treba malo poraditi na koncentraciji i brzini i postizat će još bolje rezultate.

Matej Mikulandra osvojio je 2.mjesto -60 kg. U prvoj borbi bio je bolji od Duplice (Ura nage), a u polufinalu od Tomovskog (Panda). Ova borba je bila izjednačena do samoga  kraja. U zlatnom bodu prekrasnom Uchimatom Matej dolazi do pobjede i ulazi u finale. Izgubio je od Vrdoljaka (Mladost) koji  je u ovom trenutku znatno snažniji od Mateja. Ovo je Mateju  prvi turnir -60 kg, ima samo 56 kg, tako da će u idućim mjesecima ojačati i biti spreman za državno prvenstvo.

Filip Gustetić osvojio je 2.mjesto -66 kg. U ovoj kategoriji nastupili su vrlo kvalitetni borci i Filip je odlično odradio sa svima. Prvi put je pobijedio Ivoševića (Samobor), koji je još u dječacima bio državni prvak. Filip je dosta ojačao u zadnjih pola godine, što smo mogli vidjeti u ovoj borbi. Ostvario je još dvije pobjede u parteru nad Mlinarevićem (Mladost, Osijek) i Jakovljević (Vinkovci). Bolji od njega bio je Makarović (Mladost), koji je stariji godinu dana od Filipa. I u ovoj borbi je odlično radio. Treba poraditi na kretanju i pripremi za bacanje, ali već ovo je velik napredak i zadovoljni smo svakom Filipovom borbom.

Dino Suljević osvojio je 2.mjesto -73 kg. Izgubio je od Hercega (Mladost, Osijek), koji  je znatno viši od Dine. Za tu kategoriju treba još ojačati, pa će izvedba tehnike biti puno bolja nego sada. Počeli smo uvježbavati tehnike koje su prikladne za Dininu konstituciju, ali naravno da treba strpljivo i uporno nastaviti  trenirati dok se rezultati ne pokažu.

Viktor Pavlica osvojio je 5.mjesto -81 kg. Ugodno nas je iznenadio borbama, s obzirom da neko vrijeme nije išao na natjecanja. U prvoj borbi je pobijedio Lovenjaka (Mladost, Osijek), dok je u polufinalu bolji od Viktora bio Gašpar (Ura nage). U borbi za treće mjesto vodio je na shido do zadnjih 20 sekundi, ali je tada dozvolio Boriću (Mladost, Osijek) da  dođe do garda. Zakasnio je s reakcijom, te je protivnik uspio baciti Viktora i doći do pobjede. Vidi se da mu nedostaju borbe na natjecanjima,  jer ovakve taktičke pogreške smanjuju se upravo količinom borbi na turnirima. Drago nam je što se ipak  odlučio baviti  natjecateljskim  judom, te  da želi biti dio naše pobjedničke ekipe.

Marta Kokorić osvojila je 2.mjesto -63 kg. Izgubila je od Prelec (Profektus) na dvije kontre. Marta je snažna, borbena, ali i brzopleta. Treba poboljšati kretanje i samo pripremu za napad, pa će lakše dolaziti do bacanja. Vrijedna je, srčana i uporna, pa se nadamo da je porazi neće demotivirati, nego potaknuti na još veći broj treninga, kako bi u što kraćem vremenu još više napredovala.

Marta je u uzrastu kadetkinja -63 kg osvojila 3.mjesto.

Tome Čizmić i Karlo Markovinović borili su se u kadetima i juniorima -73 kg. Tome je u oba uzrasta osvojio 1.mjesto, dok je Karlo također u oba uzrasta bio 3.

U kadetima Tome je pobijedio Šljivu (Sarajevo), Novoselca (Mladost), dok je u finalu bio bolji od Kunčaka (Mladost, Osijek).

Karlo je na četiri shida pobijedio Fazlagića (Sarajevo), a u polufinalu izgubio od Kunčaka. Za treće mjesto na yuko je pobijedio Šljivu (Sarajevo).

U juniorima je u kategoriji bilo četiri natjecatelja, pa su se borili svatko sa svakim. U prvoj borbi bili su Tome i Karlo. Karlo je poveo na yuko, ali je u zadnjoj minuti Tome bacio Karla na ippon i došao do pobjede. U drugoj borbi Tome je bio bolji od Novoselca, a u trećoj od Lužaića (oba iz Mladosti).

Karlo je nažalost izgubio i od Novoselca i Lužaića.

Čestitamo svim natjecateljima na fantastičnim borbama!!!

Add comment


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.