Judo klub Lika - naša filozofija, naša vizija

postoji i uspješno djeluje već više od 45 godina.

Judo klub LIKA

postoji i uspješno djeluje već više od 45 godina. Kroz svoju povijest do danas klub zauzima značajno mjesto u judo sportu Zagreba i Hrvatske. Spadamo u najuspješnije klubove Zagrebačkog i Hrvatskog judo saveza s obzirom na postignute rezultate i masovnost. U klubu su zastupljeni svi dobni uzrasti počevši od najmlađih članova (predškolski uzrast), pa sve do starijih rekreativaca. Na taj način, od „ranih nogu“ potičemo stvaranje radnih navika i pozitivan stav prema bavljenju sportom, a svi imaju mogućnost baviti se sportom cijeli život, sukladno afinitetima, natjecateljski ili rekreativno.

Judo – sport, natjecateljsko-borilačka vještina, ima svoje faze kojima treba posvetiti određeno vrijeme, kako ne bi postale oružje u krvim rukama, oružje kojim se možemo ozlijediti ili ozlijediti druge. Judo, kao takav, ima tri segmenta koja čine cjelinu, u kojima se pojedinci natječu. Preciznije, samo dvije, a treća čini „suživot“ sa zagrijavanjem bez kojega niti jedno tijelo ne bi izdržalo natjecanje bez ozljeda, pa padovi (ukemi-waza) neophodni da bi nekog mogli „baciti“ i znali „biti bačeni“ ili ne. Preostala dva segmenta čine tehnike bacanja (nage-waza), koje se dijele na ručne (te-waza), bočne (koshi-waza), nožne (ashi-waza) i požrtvovne tehnike (sutemi-waza), te drugi segment tehnike u parteru (katame-waza) koje se dijele na držanje zahvata (osaekomi-waza), „gušenja“ (shime-waza) i poluge na rukama (kansetsu-waza). Kako sam spomenuo Judo nema dobne granice do koje se može vježbati, pod uvjetom da se poštuje sportski dio dobnih ograničenja nakon kojih se natjecanje odvija u katama kojih ima sedam, a podijeljene su u pet grupa. Za razliku od drugih istočnjačkih vještina, u Judo-u kate izvodimo s partnerom.

Da bi se u Judu znalo koji je student došao do kojeg ranga, postoje podjele po pojasevima: bijeli, žuti, narančasti, zeleni, plavi, smeđi, crni (crni 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. i 10. dan.). Isto tako se skrbi u čemu će ti studenti trenirati i natjecati se, pa je Jigoro Kano, prema starojapanskom tradicionalnom kimonu, kreirao natjecateljski judogi ili judo – kimono sačinjen od dva dijela hlača i gornjeg dijela. Tatami ili područje na kojem se trenira, natječe ili izvode kate, nastao je prema tradicionalnom japanskom podu koji se koristio u tradicionalnim japanskim sobama, načinjen od rižine slame, naknadno modificiran, punjen polistirenskom pjenom i presvučen elastičnom, grubom plastikom. Tako odjeveni natjecatelji na, ne baš mekanom tatamiju, tijekom rada su morali znati koliko su bodova osvojili ili koliko su kažnjeni za primjenu zabranjenih tehnika, neaktivnosti u borbi ili nepoštivanje suca ili protivnika. Ippon 10 bodova, Waza-ari 7 bodova, Yuko 5 bodova i Koka 3 boda, dok se negativni bodovi dobivaju za neaktivnost shido, pri čemu protivnik osvaja bodove – prvi put opomena, drugi put yuko, treći put waza-ari i četvrti put ippon, dok se za nepoštivanje judo pravila dobiva hansoku-make diskvalifikacija.

upoznajte nas...treneri Judo kluba Lika

[show-team]